by
on
under , ,
Permalink

Utomhusaktiviteter

höstaktivitet_

Många barn idag tillbringar allt för mycket tid inomhus framför en dataskärm, mobil, surfplatta eller tv-spel och det gäller att hitta saker som kan locka ut dem oavsett årstid. Alla behöver frisk luft och denna tid är lika viktig för hela familjen, både vuxna och barn. 

Vintertid är det dags för att bygga snögubbar och snögrottor, åka pulka, skridskor, slalom, längdskidor och kanske ge sig iväg på långa härliga skoterturer med pimpling, korvgrillning och varm choklad. På våren plockas cykeln fram med stor entusiasm och det är lätt att packa med sig en fikaväska och ge sig iväg ut i naturen. Lär barnen hur de ska bete sig i naturen, göra upp eld, vad ska man tänka på om man går vilse och vad är allemansrätten. Gör dessa turer till ett äventyr, varför inte en skattjakt eller ett utflyktsmål på en karta där något annat spännande väntar när man kommit fram, kanske ett besök på djurparken eller hos goda vänner. Låt barnen vara med och planera, de har ofta enkla och bra idéer och man behöver inte göra saker alltför komplicerade.

Bygg gärna olika projekt med dina barn och gör något som får dem att se fram emot att fortsätta vara ute, det kan vara saker ni kan fortsätta att utveckla tillsammans. En trampbil och anordna trampbilsrace och bygg ett litet garage, bensinstation eller bygg en trädkoja tillsammans. Samtidigt som ni får njuta av den friska luften och massor av kvalitetstid tillsammans så får barnet lära sig att vara kreativ och finna lösningar på olika problem som kan uppstå på vägen. Kom ihåg att låta barnet prova även om det tar tid för dem, tar man över av bara farten så hinner barnet aldrig lära sig något och hur kul är det att bara stå på sidan och titta på?

Sommartid är det genast lite lättare att hitta på aktiviteter, här finns möjlighet till långa härliga promenader, fiske, båtturer, bad och tid att umgås med vänner och bekanta. Anordna olika former av träffar såsom picknickar, knytkalas eller olika sommarkalas för barnen. Använd naturen som lekplats, bygg naturliga kojor ute i skogen, lek kurragömma och skapa olika saker av det ni hittar ute. Hösten bjuder sedan på både bär och svampplockning i färgsprakande natur, ta in löv och skapa tavlor av olika slag eller gör avtryck av dessa och kom ihåg, det finns inget dåligt väder- bara dåliga kläder!