by
on
under
Permalink

Testa på freestyle-BMX

Tycker du om att åka skateboard? Då kanske du även har testat att göra tricks med en BMX? Freestyle-BMX är en slags stuntsport som består av flera olika genrer. Sporten var i synnerhet populär under 80-talet, men utövas av många än idag.

Vad är freestyle-BMX?

Freestyle-BMX, eller BMX freestyle är stunt och tricks som du gör med en BMX. BMX räknas till kategorin extremsport, och finns i olika discipliner, till exempel flatland, street, miniramp och dirt. Freestyle-BMX utförs oftast på ramper av olika slag, men också andra typer av banor. BMX är sedan 2008 en gren inom OS, och i Sverige anordnas nationella tävlingar inom grenen. Vad gäller stunts med BMX är det dock vanligast att de görs som en fritidsaktivitet på till exempel skateboardramper.

Hitta en bra BMX

Om du är intresserad av freestyle-BMX är det viktigt att du börjar med att införskaffa en bra cykel. Det finns specifika BMX-modeller som är anpassade för freestyle-BMX. En sådan cykel kan kosta en del, men om du verkligen är intresserad av sporten kan det helt klar vara värt det. Hos Cykelkraft hittar du flera BMX-modeller. Läs mer om dem och hitta en cykel som faller dig i smaken. Det är viktigt att man köper sig en cykel som är anpassad för den längd man har. En för liten cykel är lika svår som en för stor cykel. Rätt mått på din cykel är viktigare än man kanske tror.

BMX och freestyle-ramper i Sverige

Skateboard är en populär aktivitet bland ungdomar, och att göra tricks med sin BMX eller annan cykel likaså. Flera kommuner har därför lagt pengar på att anordna aktiviteter inom området, samt att sätta upp nya ramper runtom i städerna. Under förra året bjöd Färgelanda kommun in Stefan Åkesson och Andreas Lundqvist att visa upp sina framgångar inom sporterna, samt lära ut det till barn och ungdomar. BMX-banor finns på många ställen i Sverige. Några välkända exempel är Malmös officiella bana, samt Kungsbacka och Lerums banor.