by
on
under ,
Permalink

Att vänta sig vid första graviditeten

Att vara gravid för första gången kan vara lika skrämmande som det är fantastiskt. Men i ett försök att stilla oron något och undvika många av de mer skrämmande delarna kan det vara bra att veta vad det är man väntar sig när man först blir gravid.

En första omställning många måste göra är att lyssna mer på kroppen och dess behov. Tidigare hade man ju ingen annan än sig själv som kunde lida av att man inte gjorde detta, men detta har nu förändrats helt och hållet. Och det finns många fall av kvinnor som blivit mer hälsosamma och lärt sig mer om att ta vara på sig själv efter att ha genomgått en graviditet. Man kommer finna sig vara i behov av mycket som man aldrig tidigare behövt, vilket är varför sajter som Graviditetskollen finns tillgängliga.

Kroppsförändringar är väldigt normalt den första tiden, och då talar vi inte bara om att magen växer. Det är dock viktigt att veta att graviditet påverkar olika kvinnor på olika sätt och ingen graviditet är identisk med en annan. Somliga upplever sig må fantastisk medan andra mår fruktansvärt, och ingen kan riktigt säga vilken de är förrän de blivit gravid för första gången.

Något man tidigt får, som till och med används som en indikation av att man faktiskt är gravid, är ömma bröst. Detta beror på hormonförändringar som gör brösten redo att ge mjölk. Denna ömhet varar ofta genom första trimestern och kan lätta något genom att gå upp en BH-storlek och välja en stödvariant.

Förstoppning är också vanligt att få den första tiden då hormonet progesteron höjs och saktar ned muskelsammandragningarna som normalt sett för maten genom tarmarna. För att underlätta detta bör man öka sitt fiberintag och se till att dricka mycket vatten.

Över 60 % av kvinnor finner sig vilja äta specifika rätter och födoämnen och över 50 % känner motvilja att äta specifika rätter och födoämnen. Att unna sig något man verkligen vill äta är inget fel allt emellanåt, så länge man ser till att hålla en balanserad kost och annars äter hälsosamt.

Ett växande foster sätter också press på blåsan så det är väldigt vanligt att känna behovet av att urinera när man är gravid. Man ska inte ta detta som ett tecken att dricka mindre vatten. Men vad man kan göra är att skära ned något på koffein då det stimulerar blåsan.