by
on
under ,
Permalink

Aktivera ditt barn – rätt eller fel?

Att aktivera sina barn är något som funnits med sedan urminnes tider. Dock har aktiviteterna ändrats en hel del och dagens barn är mycket mer ”styrda” till aktivitet. Med detta menas inte att det är fel att aktivera sina barn, bara man aktiverar dem på rätt sätt.

Fotbollsträning

För att kort reda ut begreppet ”aktivera barn” så finns det idag två ytterligheter. Barn som sitter klistrade framför dator, surfplatta eller telefon hela dagarna och barn som ständigt skjutsas runt på olika aktiviteter. Om vi börjar med överaktiverade barn. Det är som om vi föräldrar många gånger tror att barnen ”mår bäst” av aktivitet och försöker att planera in så många aktiviteter som möjligt i veckans redan fullspäckade schema. Barnen ska först orka med skola eller dagis långa dagar medan föräldrarna är på jobbet för att sedan orka med allt från balett, basket och simning på kvällarna. Dessa barn blir i många fall ”överaktiverade” och får inte energin att räcka till åt hela dagens planerade aktiviteter. Karin Nilsson har skrivit en intressant artikel om detta om ni vill läsa mer.

 

spel framför datornPå andra sidan har vi de barn som får tillåtelse att sitta framför sin dator, surfplatta eller telefon all sin tid hemma. Detta är inte heller bra. I många fall kan det nog bli en enkel utväg för många föräldrar att låta barnen ta surfplattan för att själv få lugn och ro, hinna med matlagning eller städning. Forskning har inte visat än vilka konsekvenser för mycket datoranvändande kan ge effekt på barn men magkänslan säger nog att ”lagom är bäst” i den frågan.

Det som är viktigt är att mitt emellan dessa två ytterligheter hitta bra aktiviteter, både som barnen kan göra tillsammans med sina föräldrar eller för sig själv. Barn behöver aktivitet och rörelse för att må bra och de behöver även tid med en vuxen.

 

Här kommer därför en kort punktlista på bra tips på aktiviteter att göra med ditt barn.

  • Cykla tillsammans – Cykling är en aktivitet som passar både barn och vuxna. En aktivitet som tränar upp kropp och knopp och som gör att kroppen mår bra. Vad som är viktigt är att köpa en bra barncykel till ditt barn. Säkerhet är a och o och det är lätt att cykeln kan vara sliten om den införskaffas begagnad.
  • Spela UNO – Uno är ett kortspel som hängt med i urminnes tider. Ett spel som lämpar sig till barn som vuxen. Att spela tillsammans med sitt barn skapar en bra samvaro och ni får göra något tillsammans. Allt som behövs i materialväg är att införskaffa spelet om det inte redan ligger hemma i byrån.
  • Bygg en koja – Kojbygge är något som fallierat på sistone och det är inte många barnkojor som syns till efter gatans hus. Att bygga en koja tillsammans med sitt barn är något som barnet kommer att minnas länge. Sätt igång tillsammans och bygg, låt barnet vara med att planera och bestämma. När kojan sedan är klar kommer barnet att kunna spendera många timmar i lek på sin nya plats, samtidigt som du som vuxen kan göra andra sysslor ute på gården samtidigt. Här är lite inspiration till dig som behöver och funderar på att sätta upp en egen trädkoja hemma på gården.